به گزارش خبرنگار مهر در اردبیل، بخشی از اراضی کشاورزان این روستا که در۲۰ کیلو متری شهرستان خلخال و پنج کیلومتری شهر کلور واقع شده، به دلیل قرار گرفتن در مسیر خط انتقال گاز اردبیل - سرعین به شهرستان خلخال - کلور، به تملک شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درآمده است.
انتقال گاز 20 اینچ سرعین به خلخال و کلور - هشجین به منظور جلوگیری از تکرار بحران قطعی گاز زمستان سال 87 در این منطقه از طریق نهاد ریاست جمهوری، وزارت نفت و استانداری پیگیری و اجرا شده است.
خطوط لوله انتقال گاز را می توان شریان حیاتی انرژی دانست و بر این اساس توسعه خطوط انتقال گاز و ایستگاههای تقویت فشار نیز یکی از مهمترین اهدافی است که برای توسعه صنعت گاز کشور از سوی وزارت نفت تبیین شده و لزوم اجرای این امر سرمایه گذاری و برنامه ریزی بلند مدت در راه توسعه گازرسانی به تمام نقاط کشور و توسعه ملی در کنار توسعه صادرات گاز کشور به شمار میآید.
امروزه تامین منابع مالی در توسعه خطوط لوله گاز مهمترین بحث در توسعه سریع انتقال گاز در کشور است اما به نظر می رسد که بحث رفع معارضین و تملک اراضی واقع شده در مسیر خطوط انتقال گاز از جمله مهمترین مشکلات پیش رو در تحقق این مهم در سطح کشور است.
معمولا خطوط لوله از زمینهای کشاورزی یا مراتع که عمدهترین مالکان شخصی را دارا است، عبور میکند، در این راستا امور حقوقی شرکت گاز و پیمانکاران، بسیاری از توان خود را در جهت خرید اراضی و رفع موانع حقوقی این اراضی صرف میکنند.
اما راضی کردن مالکان شخصی اینگونه اراضی علاوه بر اینکه خود یک پروسه زمان بر است، در برخی مواقع موجب ایجاد اختلافات حقوقی میان مالکان و پیمانکاران و اقامه دعوا در مراجع قانونی شده است.
این اخلاف هم اکنون در روستای "درو" بخش شاهرود خلخال موجب واکنشهای متفاوتی شده است، چنانچه شرکت توسعه گاز کشور به عنوان متولی طرح، اراضی تملک شده را بر مبنای نقشه های اداره منابع طبیعی جزو اراضی ملیعنوان کرده و بر این اساس تعهد و مطالباتی را نمی پذیرد، اما از سوی دیگر دیگر روستاییان و شورای اسلامی روستای "درو" نیز این اراضی را بر اساس اسناد معتبر جزو اراضی شخصی کشاورزان می داند و خواهان غرامت و خسارات ناشی از خط انتقال گاز هستند.
اراضی کشاورزی روستای "درو" تملک شده است
رئیس شورای اسلامی روستای "درو" در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه اراضی این روستا کاملا زراعی و مستعد کشاورزی بوده و جزو اراضی منابع طبیعی و ملی محسوب نمی شود، گفت: منابع طبیعی شهرستان خلخال نیز بر این امر تاکید داشته و و این اراضی براساس سند رسمی متعلق به کشاورزان این روستا است.
ناصر نیساری "درو" با اشاره به اختلاف صاحبان اراضی واقع شده در مسیر خط انتقال گاز و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در خصوص تملک غیر قانونی اراضی مزروعی این روستا افزود: این شرکت هم اکنون با گذشت بیش از 10 ماه از اجرای عملیات، از پرداخت مطالبات روستاییان خودداری می کند.
وی با بیان اینکه خط انتقال گاز در این روستا طی سال 88 به مرحله اجرا درآمده است، اظهار داشت: با گذشت بیش از 10 ماه این شرکت به دلایل واهی و متناقض از پرداخت خسارات ناشی از تملک اراضی و حقوق مسلم روستائیان خودداری و حق آنها را تضییع کرده است.
"خسارت ناشی از تملک اراضی در تمام روستاها پرداخت شده است" |
نماینده حقوقی شرکت توسعه گاز ایران |
رئیس شورای اسلامی روستای درو اضافه کرد: در زمان اجرای این طرح مقرر شده بود که این شرکت بر اساس تعیین نرخ کارشناسی خسارت اراضی تملک شده در این روستا را در کمترین زمان ممکن پرداخت کند که به دلیل عدم پایبندی به تعهدات خود این مهم در چند مرحله به تعویق افتاد و در نهایت قرار بود که شهریورماه امسال این مطالبات پرداخت شود که تاکنون بی نتیجه مانده است.
وی مسیر خط انتقال گاز در محدوده این روستا را پنج کیلومتر عنوان کرد و متذکر شد: هم اکنون 45 نفر به عنوان صاحبان اراضی تملک شده و نیز افراد خسارت دیده در این روستا از شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مطالبه دارند.
مطالبات مردم روستای "درو" 1500 میلیون ریال است
نیساری با بیان اینکه میانگین زمین هر یک از این افراد که در طرح انتقال گاز واقع شده، بالغ بر 120 متر طولی و 11 متر عرضی بوده است، یادآور شد: در مجموع هزار و 320 متر مربع برای هر نفر و در کل 60 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی این روستا تحت تملک این طرح قرار گرفته است.
وی خاطر نشان کرد: بر این اساس، اگر میانگین ارزش ریالی زمینهای آبی و دیم این روستا را به طور تقریبی 25 هزار ریال برآورد کنیم، میزان مطالبات مالکان این اراضی در حدود یک میلیارد و 500 میلیون ریال خواهد بود.
وی همچنین با انتقاد از نماینده حقوقی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران که مدعی شده بود، اسناد ارایه شده توسط مالکان اراضی به صورت دست نوشته و فاقد استناد قانونی بوده است، ابراز داشت: طی چند مرحله با حضور نماینده حقوقی شرکت، مسئولان گاز استان، اعضا شورا و دهیاری این روستا، اراضی تملک شده محاسبه و تمامی اسناد و کپی قانونی زمنیها به همراه کپی مشخصات فردی تحویل داده شده و مورد تائید قرار گرفته است.
رئیس شورای اسلامی روستای درو با اشاره به وضع معیشتی نامناسب کشاورزان این روستا به دلیل بروز خشکسالیهای اخیر و ضرر و زیان ناشی از آن از مسئولین شرکت توسعه گاز ایران و استان خواست که نسبت به پرداخت مطالبات مالکان اراضی واقع شده در مسیر خط انتقال گاز این روستا همکاری کنند.
وی با بیان اینکه اکثر مالکان این زمینها سالخورده و از کار افتاده بوده و تنها درآمد آنها از طریق کشت گندم، جو و عدس در این اراضی می باشد، تصریح کرد: هم اکنون محصول برداشتی از این زمینها نیز کاهش و منابع درآمید آنها نیز تقلیل یافته است.
مسئول منابع طبیعی شهرستان خلخال نیز با بیان اینکه اراضی این شهرستان و بخشهای تابعه آن به صورت کامل نقشه برداری شده است، اظهار داشت: با توجه به نقشه ها و کروکیهای موجود در این اداره، زمینهای روستای "درو" جزو اراضی ملی است.
وی با بیان اینکه تاکنون مراجعه یا استعلامی برای تعین تکلیف اراضی این روستا که در مسیر خط لوله گاز قرار گفته توسط شرکت توسعه گاز ایران و یا روستائیان درو صورت نگرفته است، اضافه کرد: اگر شکایت و یا اعتراضی در این خصوص ارایه شود، این اداره با تشکیل کمیسیون ماده واحده، مجددا این اراضی را بازدید و بررسی و بازنگری خواهد کرد.
مسئول منابع طبیعی خلخال در تشریح ترکیب و چگونگی عملکرد کمیسیون ماده واحده منابع طبیعی متذکذ شد: این کمیسیون متشکل از پنج عضو شامل دو کارشناس اداره منابع طبیعی و دو کارشناس از سازمان جهاد کشاورزی است که در راس آن نیز قاضی کمیسیون به عنوان نماینده دادگستری حضور دارند.
وی خاطر نشان کرد: این کمیسیون ملزم به حضور در محل بوده و با بازدید فنی و کارشناسی، آرای خود را صادر می کنند.
جعفر زاده تشکیل کمیسیون ماده واحده منابع طبیعی را آخرین راهکار و به عنوان نظر نهایی این اداره برای حل این مشکل در روستای درو عنوان کرد و ابراز داشت: وظیفه ذاتی اداره منابع طبیعی را حفاظت از اراضی ملی است و اگر در این مسئولیت کوتاهی شود باید پاسخگو باشیم.
وی یادآور شد: ما آمادگی داریم که اگر مردم روستای "درو" یا سایر روستای این شهرستان مشکلی در اراضی روستایی با شرکت گاز و یا سایر نهادهای دولتی داشته باشند، درخواست خود را اعلام کنند تا به کمیسیون مربوط برای بررسی ارائه کنیم.
تملک اراضی در روستای "درو" قانونی بود
اکبر میرزا رحیمی گفت: این شرکت طبق موازین و مقررات قانونی اقدام به تحصیل و تملک اراضی مورد نیاز خط انتقال لوله گاز در روستاهای مسیر کرده و تمامی خسارات ناشی از اجرای این خط را در وجه صاحبان اصلی اراضی تامین و پرداخت کرده است.
وی با اشاره به اعتراض و درخواست روستائیان درو بخش شاهرود خلخال اظهار داشت: در مورد اراضی محدوده روستای "درو" از توابع بخش شاهرود شهرستان خلخال نیز این قوانین اعمال شده اما موانع و مشکلاتی در امر تحصیل و تملک اراضی این روستا در زمان اجرای طرح بوده که تلاش شده این چالشها بر اساس قوانین موجود حل و فصل گردد.
بر اساس ماده ۱۲ قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران "در مورد اراضی موات حیازت و تملک آن از طرف شرکت مجاز و تابع احکام کلی است، اما در مواردی که شرکت برای انجام عملیات خود احتیاج به اراضی اعم از دایر و بایر متعلق به اشخاص و همچنین ابنیه و تأسیسات و اعیانیهای موجود در زمینهای مزبور داشته باشد با استعلام از وضع ثبتی اراضی (اعم از عرصه و اعیان) مورد نیاز عملیات خود از اداره ثبت، این اراضی را باید خریداری نماید".
نماینده حقوقی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران همچنین اضافه کرد: مسیر خط لوله گاز در محدوده این روستا نیز بنا بر اعلام منابع طبیعی شهرستان خلخال جزو اراضی ملی و غیر زراعی بوده و انتقال این خط از مناطق کوهستانی و صعب العبور صورت گرفته و بر همین اساس تعهدی نیز برای شرکت در قبال روستای درو ایجاد نکرده است.
"ما آمادگی داریم که اگر مردم روستای "درو" یا سایر روستای این شهرستان مشکلی در اراضی روستایی با شرکت گاز و یا سایر نهادهای دولتی داشته باشند، درخواست خود را اعلام کنند تا به کمیسیون مربوط برای بررسی ارائه کنیم. |
مسئول منابع طبیعی خلخال |
میرزا رحیمی نبود صاحبان اصلی اراضی غیر ملی و زمینهای مرده منطقه به علت فوت و... و اختلاف شدید وراث و مدعیان این اراضی را از دیگر مشکلات این روستا عنوان کرد و یادآور شد: علیرغم چندین جلسه صورت برداری که با هماهنگی مسئولین بخش شاهرود در زمان اجرای طرح انجام شد، امکان شناسایی صاحبان و مدعیان اصلی اراضی واقع شده در مسیر خط لوله گاز در این روستا میسر نشد.
وی با بیان اینکه صاحبان و مدعیان اراضی نیز تاکنون از سازمانهای ذیربط از جمله منابع طبیعی، جهاد کشاورزی و اداره ثبت و اسناد و املاک شهرستان استعلام و پیگیری نکرده اند، افزود: همچنین به دلیل مهاجرت مردم این روستا فرصت شناسایی مالکین واقعی اراضی امکان پذیر نبوده که این امر نیز فرصت سو استفاده به برخی از افراد را ایجاد کرده است.
مالکان با اثبات مالکیت خود مطالبات خود را دریافت می کنند
وی با بیان اینکه این شرکت در راستای اهداف و برنامه های عمومی و عمرانی دولت و گازرسانی به مناطق روستایی و محروم نسبت به اجرای خط لوله گاز اردبیل، سرعین، خلخال، هشتجین و کلور اقدام کرده است، خواستار مشارکت و همکاری بیش از پیش روستائیان واقع در مسیر خط انتقال گاز در استان شد.
نماینده حقوقی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ابراز داشت: اهالی این روستا در صورت هر گونه اعتراض می توانند با اثبات مالکیت خود به این اراضی از طریق مراکز ذیربط نظیر منابع طبیعی، جهاد کشاورزی و ثبت و اسناد و املاک نسبت به اخذ خسارت به شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مراجعه کنند.
گفتنی است براساس اعلام مدیرعامل شرکت ملی گاز کشور سالانه باید دو هزار کیلومتر خطوط انتقال گاز جدید و هفت ایستگاه تقویت فشار در کشور ساخته شود. طبق قوانین موجود برای اجرای این میزان طرحهای عمرانی این شرکت می تواند از لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی، عمرانی و... و یا قوانین دیگری که در زمینه خرید و تملک اراضی برای اجرای برنامه های عمومی دولت تصویب می شود، استفاده کنند.
روستایی "درو" (derav) با قدمت چند صد ساله به عنوان یکی از زیباترین و سرسبز ترین روستای بخش شاهرود در ۲۰ کیلو متری شهرستان خلخال و پنج کیلومتری شهر کلور واقع شده و جمعیت این روستا هم اکنون کمتر از هزار نفر است.
همچنین بیشتر ساکنین این روستا در گروه سنی سالمندان بوده و شغل اصلی آنها کشاورزی و دامداری است. گردو، سیب، آلبالو، گیلاس، توت، گلابی و... از جمله محصولات باغی و جو، گندم و عدس از مهمترین محصول زراعی این روستا محسوب می شود. غار خلامبر، کوه آسمه چال، پلنگا، سندین، ثمر خانه و حمام تاریخی مربوط به دوران صفویان از جاهای دیدنی و گردشگری روستای درو است.
نظر شما